Preguntes freqüents

PREGUNTES FREQÜENTS DELS PARTICIPANTS

Sobre l'estudi

Qui promou la Cohort IMPaCT?

La Cohort IMPaCT està dirigida pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII). L'estudi està finançat amb fons públics de l'ISCIII i de la Unió Europea. És l'estudi més gran realitzat fins ara a l’Atenció Primària de Salut a Espanya, i en ell participen els Serveis de Salut de totes les Comunitats i Ciutats Autònomes (Ceuta i Melilla) d'Espanya, així com l'Institut Nacional d'Estadística.

Què és una cohort? Què és la Cohort IMPaCT?

Una cohort és un conjunt de persones estudiades al llarg del temps per conèixer millor la magnitud dels principals problemes de salut, i identificar-ne les possibles causes.

Específicament, l'objectiu de la Cohort IMPaCT és conèixer els determinants socials, ambientals, biològics de la salut i les malalties de major importància en salut pública a Espanya. Per això, estem construint una gran cohort a Espanya, en què participaran, comptant amb tu, almenys 200.000 persones, a les quals se’ls realitzarà un seguiment del seu estat de salut durant 20 anys.

Per això, la Cohort IMPaCT serà una gran infraestructura pública d’investigació de la salut, que permetrà a la comunitat científica conèixer millor com prevenir les malalties, i el deteriorament funcional associat a l'edat, les lesions i discapacitat.

Puc participar de manera voluntària a l'estudi?

Des dels Centres de Salut de la Cohort IMPaCT es posaran en contacte amb el conjunt de participants seleccionats aleatòriament. La invitació és personal, i no s'estén a altres persones del teu nucli familiar o coneguts. Gràcies a aquesta forma de selecció aleatòria, aquest estudi representarà millor la població resident a Espanya.

Em puc retirar de l'estudi en qualsevol moment?

Sí, pots decidir participar en una visita i després canviar d'opinió, tot i que les dades i els resultats obtinguts fins aquell moment continuaran formant part de l'estudi. Igualment, la donació de mostres biològiques és totalment voluntària. Si canvies d’opinió, es destruiran les mostres emmagatzemades, encara que això no afectarà les investigacions fetes fins aquell moment. Recorda que la teva participació és completament voluntària i la pots interrompre quan vulguis.

Tinc diversos dubtes abans d'acceptar participar-hi, puc anar a la primera visita per informar-me i després rebutjar entrar a l'estudi?

Els professionals de l’estudi t’ho explicaran amb detalls en la primera visita al Centre de Salut.

Sobre la meva participació

M'han trucat per participar en l'estudi, quins beneficis aconsegueixo de la meva participació?, per què hauria de participar?

Amb la teva participació, estaràs contribuint a millorar el coneixement científic i a millorar l'estat de salut de persones com tu. Específicament ajudaràs al desenvolupament de la Medicina de Precisió; d'aquesta manera es podrà proposar a cada pacient el tractament que més s'ajusti a les seves característiques personals i que podrà produir-li majors beneficis de salut. També gràcies a la teva ajuda s'avançarà a la Salut Pública de Precisió, identificant les polítiques de salut que més beneficis produeixin a cada grup concret de població.

Amb la teva participació, Espanya podrà crear una gran cohort, al mateix nivell que altres països de referència com ara el Regne Unit, Alemanya, França o els Estats Units.

En què consisteix la meva participació? Què he de fer si em seleccionen?

Si et seleccionen per participar, rebràs una carta oficial seguida d'una trucada telefònica on s'acordarà amb tu una cita per acudir al Centre de Salut més proper al teu domicili.

A la primera visita, t'explicarem en què consisteix l'estudi, resoldrem els teus dubtes i sol·licitarem el teu consentiment per participar-hi.

Al llarg de diverses visites, que es programaran segons les teves necessitats, se't faran algunes proves físiques de salut.

Et demanarem que emplenis uns qüestionaris sobre la teva salut, sigui en línia o presencialment al Centre de Salut amb ajuda del nostre personal tècnic.

El personal d'infermeria del Centre de Salut obtindrà mostres de sang i us demanarem que recullis al teu domicili mostres d'orina, femta i ungles. Tot això ho repetirem cada 5 anys.

D'altra banda, us demanarem permís perquè el personal de l'estudi accedeixi a la vostra història clínica i a la informació disponible sobre tu a les bases de dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Què és l'examen físic? Quines proves em faran exactament?

L'examen físic que farem inclourà:

 • Mesura de pes, talla i circumferència de la cintura.
 • Determinació de la composició corporal (% d'aigua corporal, % de greix...).
 • Força de la mà.
 • Obtenció d'imatges del múscul de les extremitats i del teixit adipós abdominal mitjançant ecografia.
 • Quantificació de l'activitat física i la conducta sedentària i el descans durant 7 dies (amb una polsera d'activitat i un petit monitor a la cuixa que et proporcionarem).
 • Capacitat cardiorespiratòria sobre una bicicleta estàtica.
 • Electrocardiograma
 • Índex Turmell-Braç (indica el risc de malaltia arterial de les cames).
 • Mesurament de la tensió arterial durant 24 hores (amb un dispositiu tipus holter que et proporcionarem).
 • Obtenció d'imatges del cor mitjançant ecografia.
 • Valoració del rendiment físic en majors de 65 anys.
 • Prova d'audició.
 • Examen de salut bucodental.
 • Determinació del risc de diabetis tipus 2.
 • Funció cognitiva mitjançant tests cognitius de curta durada.
Quanta sang em trauran?

T’extraurem 8 tubs de sang, en total uns 50 ml.

Cada quan de temps hauré d'anar a fer-me aquests exàmens de salut?

Els exàmens de salut i l'extracció de mostres de sang es faran cada 5 anys. D'altra banda, cada cert temps, us enviarem petits qüestionaris sobre noves dades d'interès sobre del vostre estat de salut, ja sigui via online o, si ho preferiu, a les nostres instal·lacions.

Quins són els riscos de la meva participació?

La presa de mostres de sang (venopunció) pot provocar una sensació de cremor al punt d'entrada de l'agulla a la pell i un petit hematoma o una lleu infecció, que desapareixerà en pocs dies. Més rarament, pot ocasionar mareig durant l'extracció de sang. El personal d'infermeria estarà atent a aquests possibles efectes. Igualment, el personal IMPaCT presta atenció a qualsevol molèstia o problema que pugui sorgir durant l'exploració física. A més, l'estudi compta amb una assegurança de responsabilitat civil que cobreix qualsevol problema.

Estic embarassada, puc fer totes les proves sense risc?

Si estàs embarassada podem realitzar en general totes les proves físiques, a excepció d’algunes com la capacitat cardiorespiratòria.

Soc una persona gran/persona dependent, puc anar acompanyat/da a les visites?

Sí, pots venir acompanyat/da per una persona si així ho desitges.

Voldria participar en l'estudi, però hi ha certes proves que no m'agradaria fer. Puc negar-me i continuar a l'estudi?

Sí, pots decidir voluntàriament no participar en les proves que no vulguis. No obstant, preguem, sempre que sigui possible, que ens permetis realitzar tots els exàmens, perquè aportin el nombre més gran de dades possibles.

Necessitaré un justificant de la meva participació per lliurar al meu centre de treball/estudis, m'ho podran proporcionar?

Sí, t’entregarem un justificant de participació en cada visita si ho necessites.

Em demanaran alguna dada per telèfon? He de pagar alguna cosa per participar en l'estudi?

No, no et demanarem cap dada personal per telèfon, només et trucarem per concertar una cita al Centre de Salut.

No has de pagar res per participar en l’estudi. Si reps alguna trucada fraudulenta o sospitosa demanant dades personals o diners en nom de la Cohort IMPaCT et preguem que et posis en contacte amb nosaltres en el teu Centre IMPaCT.

Sobre les proves físiques

Com és la prova per determinar la composició corporal?

Aquesta prova, anomenada bioimpedància, consisteix a mesurar la resistència que oposen els teixits del cos al pas d'un corrent elèctric de baixa intensitat. Amb això podem saber la proporció aproximada de greix i múscul d'una persona. La prova és totalment segura per a totes les persones.

Com mesuraran la força de la mà?

Mesurarem la força de la mà amb un dinamòmetre. Simplement, hauràs de fer força pressionant l'instrument amb la mà. Repetirem aquesta prova tres vegades, per obtenir una mesura més exacta.

Com es fa la mesura'-ecogràfica muscular i de teixit adipós?

Utilitzarem un ecògraf per a realitzar determinades mesures sobre el múscul del quàdriceps en el múscul, així com del greix en la zona abdominal.

Com es mesura l’activitat física durant 7 dies?

Ho farem amb dos dispositius. Un d'ells, per portar al canell, és similar a un rellotge intel·ligent o polsera d'activitat. L'altre és un petit dispositiu que col·locarem a la cuixa. El personal IMPaCT us donarà, configurarà i col·locarà tots dos dispositius. Al cap de 7 dies, en la propera visita al Centre de Salut, els lliuraràs al mateix personal.

Què és la prova índex turmell braç i com es realitza?

La prova de l'índex turmell braç indica el risc de patir malaltia arterial perifèrica. Aquesta malaltia és conseqüència de l'estrenyiment de les artèries, cosa que provoca una reducció del flux sanguini als braços i cames.

La prova consisteix a mesurar i comparar la pressió arterial del turmell i del braç. És una prova ràpida i no invasiva que dura uns quants minuts.

Què és un MAPA? En què consisteix aquesta prova?

Un MAPA és un monitor ambulatori de la pressió arterial. Aquest dispositiu portàtil s'utilitza per registrar la mesura de la pressió arterial d'una persona durant 24 hores. El dispositiu serà programat pel nostre personal tècnic per prendre mides cada 20 minuts durant el dia i cada 30 minuts durant la nit.

Com serà la prova per comprovar la meva capacitat cardiorespiratòria?

S'utilitza una bicicleta estàtica modificada on es quantifica la resistència al pedaleig. Depenent del teu estat de salut, realitzaràs una modalitat de prova o una altra. Alhora, prendrem dades relatives a la teva freqüència cardíaca i et farem un electrocardiograma.

Com es realitza un electrocardiograma?

Es tracta d'una prova indolora, on s'obtenen dades relatives a l'activitat elèctrica del cor amb l'ús d'uns elèctrodes que enganxarem al pit i les extremitats. Un electrocardiograma anormal pot ser un signe de dany o malaltia del cor.

Com es mesuraran les ecocardiografies?

Amb l'ús d'un ecògraf prenem diverses imatges del teu cor des de diferents plans. Es tracta d'una prova indolora que proporciona una àmplia quantitat de dades sobre l'estructura i la funció del cor, que serveixen com a importants predictors del risc de tenir malalties cardiovasculars.

Què és la SPPB o bateria curta de rendiment?

Es tracta d'una prova que farem a majors de 65 anys. S’utilitza per avaluar el funcionament de les extremitats inferiors. Consisteix en una sèrie de proves breus on es mesurarà el temps de permanència en equilibri, de velocitat de la marxa (4 metres de distància) i aixecar-se d'una cadira 5 vegades. Si hi ha dificultats per fer alguna prova, aquesta s'aturarà.

Com és la prova d'audició?

Amb aquesta prova avaluarem la vostra capacitat auditiva i llindar d'audició. Per això farem servir l'aplicació AudCal i uns auriculars, simplement hauràs d'anar indicant-nos quan sents els sons de diferents freqüències que t'anirem posant.

Què es farà a l'examen de salut bucodental?

Amb aquesta prova es pretén tenir una idea general de la situació de la teva salut bucodental. Per això determinarem el nombre i la condició de les dents presents (naturals o postissos fixos), pròtesis removibles, així com símptomes i signes de trastorns de l'articulació temporomandibular.

Com s'analitza el risc de diabetis tipus 2?

Utilitzem el qüestionari Finnish Diabetis Risk Score (FINDRISC), una de les eines més eficaces per prevenir la diabetis. Es tracta de 8 preguntes senzilles que ens ajudaran a detectar el risc de patir diabetis tipus 2 o a identificar persones amb diabetis no conegudes.

Què són els tests cognitius?

Són una sèrie de proves breus que s'utilitzen per determinar l'estat cognitiu. Farem servir proves amb fotos (Fototest), símbols (Test de símbols i dígits) i paraules (Mini-Cog).

Recomanacions per a les visites al centre IMPaCT

He de portar alguna documentació concreta per a les visites?

Et demanarem que ens facilitis el teu número de la seguretat social, així com altres dades de la targeta sanitària. Per això et demanem que la portis amb tu.

A la primera visita us demanarem diversos telèfons de contacte (mòbil, domicili, treball), així com el número d'algun familiar o conegut per poder contactar-vos en el futur en cas de necessitat.

Recomanacions sobre roba i calçat

El dia de la visita de la configuració del MAPA, has d'acudir al Centre IMPaCT amb roba on les mànigues siguin amples, o bé en màniga curta, per permetre la col·locació del braçalet a l'avantbraç. Tot i això, se t'avisarà amb antelació.

Igualment, recomanem que vinguis a les visites amb calçat i roba fàcil de treure, ja que necessitarem que t’ho treguis per realitzar algunes proves. Una de les proves és semblant a una bicicleta estàtica, per la qual cosa convé venir amb roba i calçat còmode.

Quin dia he d'acudir en dejú?

T'agafarem mostres de sang per efectuar diverses anàlisis. El personal IMPaCT t'avisarà del dia que es faran perquè acudeixis al Centre de Salut en dejú.

Sobre les dades obtingudes de la meva participació

Com es tractaran les meves dades personals?

La recollida i el tractament de dades personals que es necessiten per a aquest estudi es tractaran d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, la llei Orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i a la Llei 14/2007, del 3 de juliol de recerca biomèdica. El responsable del tractament de les vostres dades és el CIBER, davant del qual podeu exercir els vostres drets d'accés, rectificació, supressió, limitació, oposició al vostre tractament i portabilitat de les dades. La informació s'usarà amb el vostre consentiment o per interès públic en l'àmbit de la salut pública, o el compliment d'obligacions legals.

Els resultats obtinguts a les proves són confidencials?

Els resultats de les proves físiques i les mostres biològiques es tractaran confidencialment. Per això, se'ls assignarà un codi que només l'investigador, el personal involucrat a la Cohort i el biobanc podrà vincular amb tu.

Excepcionalment, si el personal IMPaCT detectés resultats que poguessin posar en perill la teva salut, i sempre que hagis donat el teu consentiment, el teu metge de capçalera serà coneixedor d'aquests, de manera que se'n pugui establir el seguiment més adequat.

¿Què farem amb els resultats de les proves i les mostres biològiques recollides?

Tingues en compte que les proves es fan exclusivament amb finalitats de recerca, i l'anàlisi detallada de moltes (com l'electrocardiograma o les ecografies cardíaca i muscular) pot trigar a realitzar-se.

Amb la mostra de sang farem anàlisis clíniques bàsiques (hemograma i bioquímica), als resultats de les quals tindràs accés a través de l'aplicació.

Totes les mostres seran emmagatzemades al Biobanc de l'Institut de Salut Carlos III, des d'on es distribuiran als diferents laboratoris nacionals o internacionals per analitzar les d'acord amb els objectius d'aquest projecte.

Publicaran les respostes del qüestionari que realitzi?

En cap cas no es publicaran les respostes dels qüestionaris associats al teu nom. És molt possible que es publiquin estudis de caràcter científic amb les dades recollides del qüestionari, però sempre es farà mantenint la confidencialitat dels participants.

Em lliuraran els resultats de les proves dutes a terme?

Tindràs accés als resultats informats d'algunes proves mitjançant l'aplicació.

On s'allotjaran les dades personals?

Els sistemes que contenen les dades personals estaran físicament ubicats a la infraestructura del CIBER (Institut de Salut Carlos III), o bé en altres localitzacions al núvol sota titularitat CIBER, però sempre físicament al territori de la Unió Europea. Per tant, les dades mai no sortiran del "paraigua" de protecció de la Unió Europea.

Qui accedirà a les meves dades personals?

En general, l'accés a les dades personals es produeix de manera pseudonimitzada, tret de les persones encarregades de les tasques de seguiment i contacte amb el pacient, com el personal tècnic IMPaCT. Aquest accés és estrictament necessari per poder avisar el participant davant, per exemple, d'un esdeveniment advers. Per part seva, el personal investigador no accedeix a les dades identificatives dels participants.

És possible que la meva informació personal pugui ser compartida per persones no autoritzades?

No, és un projecte que ofereix moltes garanties de compliment. Ha estat aprovat pel Comitè d'Ètica de l'Institut de Salut Carlos III, així com pels respectius Comitès d'Ètica de les Comunitats i Ciutats Autònomes. A més, el projecte IMPaCT té implantades mesures de seguretat, compleix amb el principi de la privadesa des del disseny i per defecte.

Puc oposar-me al tractament de les meves dades en el futur? Puc revocar el meu consentiment?

Sí, pots revocar el consentiment prestat. Has de tenir en compte que aquesta revocació no afectarà el tractament de les dades realitzades fins el moment.

Quins són els drets en matèria de protecció de dades?

Tens els drets d'accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, oposició i portabilitat de les dades