Preguntes freqüents

PREGUNTES FREQÜENTS DELS PARTICIPANTS

Sobre l'estudi

Qui promou la Cohort IMPaCT?

La Cohort IMPaCT està dirigida pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII). L'estudi està finançat amb fons públics de l'ISCIII i de la Unió Europea. És l'estudi més gran realitzat fins ara en l’Atenció Primària de Salut a Espanya, i en ell participen els Servicis de Salut de totes les Comunitats i Ciutats Autònomes (Ceuta i Melilla) d'Espanya, així com l'Institut Nacional d'Estadística.

Què és una cohort? Què és la Cohort IMPaCT?

Una cohort és un conjunt de persones estudiades al llarg del temps per conéixer millor la magnitud dels principals problemes de salut, i identificar-ne les possibles causes.

Específicament, l'objectiu de la Cohort IMPaCT és conéixer els determinants socials, ambientals i biològics de la salut i les malalties de major importància en salut pública a Espanya. Per això, estem construint una gran cohort a Espanya, en què participaran, comptant amb tu, almenys 200.000 persones, a les quals se’ls realitzarà un seguiment del seu estat de salut durant 20 anys.

Per això, la Cohort IMPaCT serà una gran infraestructura pública d’investigació de la salut, que permetrà a la comunitat científica conéixer millor com previndre les malalties, i el deteriorament funcional associat a l'edat, les lesions i discapacitat.

Puc participar de manera voluntària en l'estudi?

Des dels Centres de Salut de la Cohort IMPaCT es posaran en contacte amb el conjunt de participants seleccionats aleatòriament. La invitació és personal, i no s'estén a altres persones del teu nucli familiar o coneguts. Gràcies a aquesta forma de selecció aleatòria, aquest estudi representarà millor la població resident a Espanya.

Em puc retirar de l'estudi en qualsevol moment?

Sí, pots decidir participar en una visita i després canviar d'opinió, encara que les dades i els resultats obtinguts fins aquell moment continuaran formant part de l'estudi. Igualment, la donació de mostres biològiques és totalment voluntària. Si canvies d’opinió, es destruiran les mostres emmagatzemades, encara que això no afectarà les investigacions fetes fins aquell moment. Recorda que la teua participació és completament voluntària i la pots interrompre quan vulgues.

Tinc diversos dubtes abans d'acceptar participar-hi, puc anar a la primera visita per informar-me i després rebutjar entrar en l'estudi?

Els professionals de l’estudi t’ho explicaran amb detalls en la primera visita al Centre de Salut.

Sobre la meua participació

M'han telefonat per participar en l'estudi, quins beneficis aconseguisc de la meua participació?, per què hauria de participar?

Amb la teua participació, estaràs contribuint a millorar el coneixement científic i a millorar l'estat de salut de persones com tu. Específicament ajudaràs al desenvolupament de la Medicina de Precisió; d'aquesta manera es podrà proposar a cada pacient el tractament que més s'ajuste a les seues característiques personals i que podrà produir-li majors beneficis de salut. També gràcies a la teua ajuda s'avançarà en la Salut Pública de Precisió, identificant les polítiques de salut que més beneficis produïsquen a cada grup concret de població.

Amb la teua participació, Espanya podrà crear una gran cohort, al mateix nivell que altres països de referència com ara el Regne Unit, Alemanya, França o els Estats Units.

En què consisteix la meua participació? Què he de fer si em seleccionen?

Si et seleccionen per participar, rebràs una carta oficial seguida d'una telefonada on s'acordarà amb tu una cita per acudir al Centre de Salut més pròxim al teu domicili.

En la primera visita, t'explicarem en què consisteix l'estudi, resoldrem els teus dubtes i sol·licitarem el teu consentiment per participar-hi.

Al llarg de diverses visites, que es programaran segons les teues necessitats, se't faran algunes proves físiques de salut.

Et demanarem que òmpligues uns qüestionaris sobre la teua salut, siga en línia o presencialment al Centre de Salut amb ajuda del nostre personal tècnic.

El personal d'infermeria del Centre de Salut obtindrà mostres de sang i et demanarem que reculles al teu domicili mostres d'orina, femta i ungles. Tot això ho repetirem cada 5 anys.

D'altra banda, et demanarem permís perquè el personal de l'estudi accedisca a la teua història clínica i a la informació disponible sobre tu a les bases de dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

Què és l'examen físic? Quines proves em faran exactament

L'examen físic que farem inclourà:

  • Mesura de pes, talla i circumferència de la cintura.
  • Determinació de la composició corporal (% d'aigua corporal, % de greix...).
  • Força de la mà.
  • Obtenció d'imatges del múscul de les extremitats i del teixit adipós abdominal mitjançant ecografia.
  • Quantificació de l'activitat física i la conducta sedentària i el descans durant 7 dies (amb una polsera d'activitat i un xicotet monitor a la cuixa que et proporcionarem).
  • Capacitat cardiorespiratòria sobre una bicicleta estàtica.
  • Electrocardiograma
  • Índex Turmell-Braç (indica el risc de malaltia arterial de les cames).
  • Mesurament de la tensió arterial durant 24 hores (amb un dispositiu tipus holter que et proporcionarem).
  • Obtenció d'imatges del cor mitjançant ecografia.
  • Valoració del rendiment físic en majors de 65 anys.
  • Prova d'audició.
  • Examen de salut bucodental.
  • Determinació del risc de diabetis tipus 2.
  • Funció cognitiva mitjançant tests cognitius de curta durada.
Quanta sang em trauran?

T’extraurem 8 tubs de sang, en total uns 50 ml.

Cada quan de temps hauré d'anar a fer-me aquests exàmens de salut?

Els exàmens de salut i l'extracció de mostres de sang es faran cada 5 anys. D'altra banda, cada cert temps, us enviarem xicotets qüestionaris sobre noves dades d'interés del vostre estat de salut, ja siga via online o, si ho preferiu, a les nostres instal·lacions.

Quins són els riscos de la meua participació?

La presa de mostres de sang (venopunció) pot provocar una sensació de cremor al punt d'entrada de l'agulla en la pell i un xicotet hematoma o una lleu infecció, que desapareixerà en pocs dies. Més rarament, pot ocasionar mareig durant l'extracció de sang. El personal d'infermeria estarà atent a aquests possibles efectes. Igualment, el personal IMPaCT prestarà atenció a qualsevol molèstia o problema que puga sorgir durant l'exploració física. A més, l'estudi compta amb una assegurança de responsabilitat civil que cobreix qualsevol problema.

Estic embarassada, puc fer totes les proves sense risc?

Si estàs embarassada podem realitzar en general totes les proves físiques, a excepció d’algunes com la capacitat cardiorespiratòria.

Soc una persona gran/persona dependent, puc anar acompanyat/da a les visites?

Sí, pots vindre acompanyat/da per una persona si així ho desitges.

Voldria participar en l'estudi, però hi ha certes proves que no m'agradaria fer. Puc negar-me i continuar en l'estudi?

Sí, pots decidir voluntàriament no participar en les proves que no vulgues. No obstant, preguem, sempre que siga possible, que ens permetes realitzar tots els exàmens, perquè aporten el nombre més gran de dades possibles.

Necessitaré un justificant de la meua participació per entregar en el meu centre de treball/estudis, m'ho podran proporcionar?

Sí, t’entregarem un justificant de participació en cada visita si ho necessites.

Em demanaran alguna dada per telèfon? He de pagar alguna cosa per participar en l'estudi?

No, no et demanarem cap dada personal per telèfon, només et telefonarem per concertar una cita al Centre de Salut.

No has de pagar res per participar en l’estudi. Si reps alguna telefonada fraudulenta o sospitosa demanant dades personals o diners en nom de la Cohort IMPaCT et preguem que et poses en contacte amb nosaltres en el teu Centre IMPaCT.

Sobre les proves físiques

Com és la prova per determinar la composició corporal?

Aquesta prova, anomenada bioimpedància, consisteix a mesurar la resistència que oposen els teixits del cos al pas d'un corrent elèctric de baixa intensitat. Amb això podem saber la proporció aproximada de greix i múscul d'una persona. La prova és totalment segura per a totes les persones.

Com mesurarem la força de la mà?

Mesurarem la força de la mà amb un dinamòmetre. Simplement, hauràs de fer força pressionant l'instrument amb la mà. Repetirem aquesta prova tres vegades, per obtindre una mesura més exacta.

Com es fa la mesura ecogràfica muscular i de teixit adipós?

Utilitzarem un ecògraf per a realitzar determinades mesures sobre el múscul del quàdriceps en el múscul, així com del greix en la zona abdominal.

Com es mesura l’activitat física durant 7 dies?

Ho farem amb dos dispositius. Un d'ells, per portar a la monyica, és similar a un rellotge intel·ligent o polsera d'activitat. L'altre és un xicotet dispositiu que col·locarem a la cuixa. El personal IMPaCT us donarà, configurarà i col·locarà els dos dispositius. Al cap de 7 dies, en la pròxima visita al Centre de Salut, els entregaràs al mateix personal.

Què és la prova índex turmell braç i com es realitza?

La prova de l'índex turmell braç indica el risc de patir malaltia arterial perifèrica. Aquesta malaltia és conseqüència de l'estrenyiment de les artèries, cosa que provoca una reducció del flux sanguini als braços i cames.

La prova consisteix a mesurar i comparar la pressió arterial del turmell i del braç. És una prova ràpida i no invasiva que dura uns quants minuts.

Què és un MAPA? En què consisteix aquesta prova?

Un MAPA és un monitor ambulatori de la pressió arterial. Aquest dispositiu portàtil s'utilitza per registrar la mesura de la pressió arterial d'una persona durant 24 hores. El dispositiu serà programat pel nostre personal tècnic per mesurar-la cada 20 minuts durant el dia i cada 30 minuts durant la nit.

Com serà la prova per comprovar la meua capacitat cardiorespiratòria?

S'utilitza una bicicleta estàtica modificada on es quantifica la resistència al pedaleig. Depenent del teu estat de salut, realitzaràs una modalitat de prova o una altra. Alhora, prendrem dades relatives a la teua freqüència cardíaca i et farem un electrocardiograma.

Com es realitza un electrocardiograma?

Es tracta d'una prova indolora, on s'obtenen dades relatives a l'activitat elèctrica del cor amb l'ús d'uns elèctrodes que enganxarem al pit i les extremitats. Un electrocardiograma anormal pot ser un signe de dany o malaltia del cor.

Com es mesuraran les ecocardiografies?

Amb l'ús d'un ecògraf prenem diverses imatges del teu cor des de diferents plans. Es tracta d'una prova indolora que proporciona una àmplia quantitat de dades sobre l'estructura i la funció del cor, que serveixen com a importants predictors del risc de tindre malalties cardiovasculars.

Què és la SPPB o bateria curta de rendiment?

Es tracta d'una prova que farem a majors de 65 anys. S’utilitza per avaluar el funcionament de les extremitats inferiors. Consisteix en una sèrie de proves breus on es mesurarà el temps de permanència en equilibri, de velocitat de la marxa (4 metres de distància) i alçar-se d'una cadira 5 vegades. Si hi ha dificultats per a fer alguna prova, aquesta es pararà.

Com és la prova d'audició?

Amb aquesta prova avaluarem la vostra capacitat auditiva i llindar d'audició. Per això farem servir l'aplicació AudCal i uns auriculars, simplement hauràs d'anar indicant-nos quan sents els sons de diferents freqüències que t'anirem posant.

Què es farà en l'examen de salut bucodental?

Amb aquesta prova es pretén tindre una idea general de la situació de la teua salut bucodental. Per això determinarem el nombre i la condició de les dents presents (naturals o postissos fixos), pròtesis removibles, així com símptomes i signes de trastorns de l'articulació temporomandibular.

Com s'analitza el risc de diabetis tipus 2?

Utilitzem el qüestionari Finnish Diabetis Risk Score (FINDRISC), una de les ferramentes més eficaces per previndre la diabetis. Es tracta de 8 preguntes senzilles que ens ajudaran a detectar el risc de patir diabetis tipus 2 o a identificar persones amb diabetis no conegudes.

Què són els tests cognitius?

Són una sèrie de proves breus que s'utilitzen per determinar l'estat cognitiu. Farem servir proves amb fotos (Fototest), símbols (Test de símbols i dígits) i paraules (Mini-Cog).

Recomanacions per a les visites al centre IMPaCT

He de portar alguna documentació concreta per a les visites?

Et demanarem que ens facilites el teu número de la seguretat social, així com altres dades de la targeta sanitària. Per això et demanem que la portes amb tu.

En la primera visita et demanarem diversos telèfons de contacte (mòbil, domicili, treball), així com el número d'algun familiar o conegut per poder contactar-vos en el futur en cas de necessitat.

Recomanacions sobre roba i calçat

El dia de la visita de la configuració del MAPA, has d'acudir al Centre IMPaCT amb roba on les mànigues siguen amples, o bé en màniga curta, per permetre la col·locació del braçalet a l'avantbraç. Tot això, se t'avisarà amb antelació.

Igualment, recomanem que vingues a les visites amb calçat i roba fàcil de traure, ja que necessitarem que t’ho tragues per realitzar algunes proves. Una de les proves és semblant a una bicicleta estàtica, per la qual cosa convé vindre amb roba i calçat còmode.

Quin dia he d'acudir en dejú?

T'agafarem mostres de sang per efectuar diverses anàlisis. El personal IMPaCT t'avisarà del dia que es faran perquè acudisques al Centre de Salut en dejú.

Sobre les dades obtingudes de la meua participació

Com es tractaran les meues dades personals?

La recollida i tractament de dades personals que es necessiten per a aquest estudi es realitzaran d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 General de Protecció de Dades, la Llei Orgànica 3/2018 de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i la Llei 14/2007, del 3 de juliol de recerca biomèdica. El responsable del tractament de les teues dades és el CIBER, davant del qual pots exercir els teus drets d'accés, rectificació, supressió, limitació, oposició al tractament i portabilitat de les dades. La informació s'utilitzarà amb el teu consentiment i/o per interés públic en l'àmbit de la salut pública, o el compliment d'obligacions legals.

Els resultats obtinguts en les proves, ¿són confidencials?

Els resultats de les proves físiques i les mostres biològiques es tractaran de manera confidencial. Per a això, se'ls assignarà un codi que només l'investigador, el personal involucrat a la Cohort i el biobanc podran vincular amb tu.

Excepcionalment, si el personal IMPaCT detectara resultats que pogueren posar en perill la teua salut, i sempre que hages donat el teu consentiment, el teu metge de capçalera serà coneixedor d'aquests, de manera que es puga establir el seguiment més adequat.

¿Què farem amb els resultats de les proves i les mostres biològiques recollides?

Tingues en compte que les proves es realitzen exclusivament amb finalitats de recerca, i l'anàlisi detallada de moltes d'elles (com l'electrocardiograma o les ecografies cardíaques i musculars) pot trigar a realitzar-se.

Amb la mostra de sang realitzarem anàlisis clíniques bàsics (hemograma i bioquímica), als resultats dels quals tindràs accés a través de l'aplicació.

Totes les mostres seran emmagatzemades al Biobanc de l'Institut de Salut Carlos III, des d'on es distribuiran als diferents laboratoris nacionals o internacionals per al seu anàlisi d'acord amb els objectius d'aquest projecte.

¿Es publicaran les respostes del qüestionari que realitze?

En cap cas es publicaran les respostes dels qüestionaris associats al teu nom. És molt possible que es publiquen estudis de caràcter científic amb les dades recollides del qüestionari, però sempre es farà mantenint la confidencialitat dels participants.

¿M'entregaran els resultats de les proves realitzades?

Tindràs accés als resultats informats d'algunes proves a través de l'aplicació.

¿On s'allotjaran les dades personals?

Els sistemes que contenen les dades personals estaran físicament ubicats a la infraestructura del CIBER (Institut de Salut Carlos III), o bé en altres localitzacions en el núvol sota titularitat CIBER, però sempre físicament en el territori de la Unió Europea. Per tant, les dades mai no eixiran del "paraigua" de protecció de la Unió Europea.

¿Qui accedirà a les meues dades personals?

En general, l'accés a les dades personals es produeix de manera pseudonimitzada, llevat de les persones encarregades de les tasques de seguiment i contacte amb el pacient, com el personal tècnic IMPaCT. Aquest accés és estrictament necessari per a poder avisar el participant davant, per exemple, d'un esdeveniment advers. Per part seua, el personal investigador no accedeix a les dades identificatives dels participants.

¿És possible que la meua informació personal puga ser compartida per persones no autoritzades?

No, és un projecte que ofereix moltes garanties de compliment. Ha estat aprovat pel Comité d'Ètica de l'Institut de Salut Carlos III, així com pels respectius Comités d'Ètica de les Comunitats i Ciutats Autònomes. A més, el projecte IMPaCT té implantades mesures de seguretat, compleix amb el principi de la privacitat des del disseny i per defecte.

¿Puc oposar-me al tractament de les meues dades en el futur? ¿Puc revocar el meu consentiment?

Sí, pots revocar el consentiment prestat. Has de tenir en compte que aquesta revocació no afectarà al tractament de les dades realitzades fins al moment.

¿Quins són els drets en matèria de protecció de dades?

Tens els drets d'accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, oposició i portabilitat de les dades.